Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

Chirurgia bariatrică, care permite persoanelor care sunt foarte obeze să piardă cantități semnificative de greutate, devine din ce în ce mai populară în Statele Unite. În 2000, aproximativ 36.700 de americani au suferit un anumit tip de procedură chirurgicală bariatrică; până în 2007, de peste cinci ori mai mulți – aproximativ 205.000 de persoane – au suferit astfel de proceduri.

Chirurgia bariatrică este populară deoarece este cea mai eficientă opțiune de scădere în greutate pentru persoanele a căror obezitate reprezintă o problemă majoră de sănătate. De asemenea, aceasta ameliorează complicațiile obezității care pun viața în pericol, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Dar operația în sine este complicată și implică riscuri substanțiale, iar recuperarea poate fi dificilă, necesitând un angajament pe viață pentru schimbarea comportamentului. Prin urmare, este important ca pacienții care iau în considerare o astfel de operație să fie pregătiți atât mental, cât și fizic.

Din acest motiv, un grup de consens convocat în 1991 de către National Institutes of Health, care a elaborat criteriile pentru chirurgia bariatrică, care sunt încă urmate pe scară largă, a încurajat o abordare multidisciplinară atât pentru evaluarea pacienților, cât și pentru a-i ajuta în perioada de recuperare. Experții au recomandat ca pacienții să fie evaluați de o echipă care să includă experți în medicină, chirurgie, nutriție și psihiatrie. Cu toate acestea, grupul de experți nu a specificat ce tip de evaluări psihologice trebuie efectuate. Și nu au fost disponibile încă orientări naționale privind acest aspect al procedurii.

Clinicienii au devenit mai experimentați în ceea ce privește chirurgia bariatrică, riscurile și beneficiile sale fizice. Aspectele psihologice ale chirurgiei bariatrice devin din ce in ce mai  cunoscute.