Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie
Terapia centrata pe persoana
Terapia centrata pe persoană, cunoscută și sub numele de consiliere centrată pe persoană sau centrată pe client, este o abordare umanistă care se ocupă de modul în care indivizii se percep pe ei înșiși în mod conștient, mai degrabă decât de modul în care un consilier poate interpreta gândurile sau ideile lor inconștiente.
Ce este consilierea centrată pe persoană?
Creată în anii 1950 de către psihologul Carl Rogers, abordarea centrată pe persoană consideră, în cele din urmă, că ființele umane au o tendință înnăscută de a se dezvolta spre potențialul lor maxim. Cu toate acestea, această capacitate poate fi blocată sau distorsionată de anumite experiențe de viață, în special de experiențele care ne afectează simțul valorii.
Terapeutul din această abordare lucrează pentru a înțelege experiența unui individ din perspectiva acestuia. Terapeutul trebuie să valorizeze pozitiv clientul ca persoană în toate aspectele umanității sale, urmărind în același timp să fie deschis și autentic. Acest lucru este vital pentru a-l ajuta pe client să se simtă acceptat și mai capabil să își înțeleagă mai bine propriile sentimente. Abordarea îl poate ajuta pe client să se reconecteze cu valorile sale interioare și cu sentimentul de autoapreciere, permițându-i astfel să își găsească propria cale de a merge mai departe și de a progresa.
Scopul principal al terapiei centrate pe persoană este de a facilita capacitatea noastră de autoactualizare – convingerea că toți vom crește și ne vom realiza potențialul. Această abordare facilitează creșterea personală și relațiile unui client, permițându-i acestuia să își exploreze și să își folosească propriile puncte forte și identitatea personală. Consilierul ajută acest proces, oferindu-i un sprijin vital clientului și îi ajută pe aceștia să-și croiască drumul prin această călătorie.
Consilierul centrat pe persoană nu este un expert; mai degrabă clientul este văzut ca fiind un expert în ceea ce-l privește, iar consilierul centrat pe persoană îl încurajează pe client să se exploreze și să se înțeleagă pe sine și problemele sale.
O parte importantă a teoriei autoactualizării constă în faptul că, într-un anumit mediu psihologic, împlinirea potențialului personal include: sociabilitatea (nevoia de a fi cu alți oameni și dorința de a cunoaște și de a fi cunoscut de alții); deschiderea către experiență; încrederea și încrederea în sine; curiozitatea, creativitatea și compasiunea.
Acest mediu psihologic este unul în care o persoană se simte liberă de amenințări atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Există trei condiții despre care se crede că ajută la realizarea acestui mediu, în special în cabinetul de terapie.
O serie de factori pot afecta capacitatea unei persoane de a se dezvolta, inclusiv o stimă de sine scăzută, o lipsă de încredere în sine și foarte puțină deschidere față de noi experiențe. Abordarea centrată pe persoană recunoaște că mediul social și relațiile personale ale unei persoane pot avea un impact considerabil asupra acestora, astfel încât terapia este oferită într-un cadru neutru și confortabil, în care clientul se poate simți în largul său, autentic și deschis să învețe despre sine.
Prin oferirea unui mediu sigur și reconfortant, clientul este capabil să înțeleagă experiențele din trecut care au avut un impact asupra modului în care se simte în legătură cu el însuși și să ia măsuri pentru o schimbare pozitivă. Abordarea centrată pe persoană îl poate ajuta, de asemenea, pe client să:
Beneficiile terapiei centrate pe persoană
În general, consilierea centrată pe persoană poate ajuta persoanele de toate vârstele, cu o serie de probleme personale. Mulți oameni consideră că este un tip de terapie atractivă, deoarece le permite să păstreze controlul asupra conținutului și ritmului ședințelor și nu există nicio grijă că sunt evaluați sau evaluați în vreun fel.
Stilul non-directiv al consilierii centrate pe persoană este considerat a fi mai benefic pentru cei care au o dorință puternică de a se explora pe ei înșiși și sentimentele lor, precum și pentru cei care doresc să abordeze obiceiuri psihologice specifice sau tipare de gândire.
Se spune că această abordare este deosebit de eficientă pentru a-i ajuta pe indivizi să depășească probleme specifice, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul și durerea sau alte probleme de sănătate mintală. Aceste probleme pot avea un impact semnificativ asupra stimei de sine, a încrederii în sine și a conștiinței de sine, iar terapia centrată pe persoană îi poate ajuta pe oameni să se reconecteze cu sinele lor interior pentru a transcende orice limitare.
Teoria care stă la baza acestei abordări
În unele abordări psihoterapeutice, terapeutul și observațiile sale sunt considerate “experte”. Abordarea centrată pe persoană se îndepărtează de această idee și, în schimb, are încredere în faptul că avem o tendință înnăscută de a ne găsi împlinirea în propriile noastre potențiale personale (autoactualizare). Prin facilitarea acestui lucru, abordarea îl ajută pe client să își recunoască propria capacitate nu numai de autovindecare, ci și de creștere personală.
Un alt factor-cheie în această teorie este noțiunea de concept de sine. Conceptul de sine se referă la setul organizat și coerent de convingeri și percepții pe care o persoană le are despre sine. Acestea formează o componentă de bază a experienței noastre totale și ne influențează percepția lumii. Consilierea centrată pe persoană recunoaște faptul că autoconceptul nostru poate fi deplasat dacă ne străduim prea mult să aparținem și să fim acceptați de cei din jur.
Ca oameni, în mod obișnuit, facem față oricărei acceptări condiționate care ne este oferită prin încorporarea treptată și inconștientă a acestor condiții în propria imagine de sine. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unui concept de sine care constă în idei caracterizate, de exemplu, “Sunt tipul de persoană care îi va respecta întotdeauna pe ceilalți”.
Deoarece, în general, ne dorim o considerație pozitivă din partea celor din jurul nostru, este adesea mai ușor să “fim” acest “tip” de persoană acceptat și simplificat. A fi orice altceva sau a fi diferit, ne-ar putea face să pierdem acea considerație pozitivă din partea celorlalți.
În timp, identitatea noastră – judecățile, semnificațiile și experiențele noastre personale – poate fi înlocuită cu idealurile celorlalți. Din acest motiv, consilierea centrată pe persoană urmărește să îi ajute pe clienți să se autoactualizeze și să realizeze o dezvoltare personală. Acest lucru este cultivat prin furnizarea unui mediu de sprijin, în care clienții își pot consolida și extinde propria identitate și pot începe să se separe de noțiunile dezvoltate despre cum ar trebui să fie.