fbpx

Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

Servicii

Consiliere de cuplu

Ce este consilierea relațională?

Consilierea relațională (cunoscută și sub numele de consiliere de cuplu) este o formă eficientă de terapie.

Ședințele au loc într-un spațiu sigur și urmăresc să îmbunătățească comunicarea și să rezolve problemele dintr-o relație intimă. Spre deosebire de consilierea pentru probleme de relație, care poate fi întreprinsă doar prin sesiuni individuale, consilierea de cuplu este un termen aplicat terapiei  pentru două persoane în cadrul unei relații.

Tipic ședințelor, o mare parte din munca pe care o veți face va avea loc în cadrul camerei de consiliere propriu-zise. Cu toate acestea, este obișnuit ca, între ședințe, consilierul să vă ceară să efectuați “teme pentru acasă”. Aceasta poate fi sub forma unor sarcini specifice sau să discutați împreună un subiect acasă.

Veți avea ocazia să vorbiți despre aceste sarcini în următoarea ședință, discutând despre orice provocări cu care v-ați confruntat și despre cum v-a făcut să vă simțiți amândoi experiența.

În timp ce terapia de cuplu este ideala pentru cuplurile care participă împreună la ședințe, uneori unul dintre parteneri este reticent să participe, așa că puteți căuta să vorbiți cu un consilier de cuplu de unul singur, pentru început. S-ar putea să vă dați seama că partenerul dumneavoastră dorește să vi se alăture după ce ați avut câteva ședințe inițiale singuri și poate fi util să intercalați ședințele de cuplu cu cele individuale.

Ce nu este

Rolul unui consilier de cuplu este de a facilita schimbarea și de a aduce o rezolvare, ajutându-vă pe amândoi să comunicați mai eficient și să ajungeți la propriile concluzii sub îndrumare profesională. Este important să rețineți că, atunci când mergeți la terapie de cuplu, nu vi se va spune pur și simplu ce trebuie să faceți. Un consilier de cuplu nu vă va da răspunsurile la sau dacă ar trebui sau nu să vă separați.

Dacă aveți emoții în legătură cu discutarea unor chestiuni private cu un străin, acest lucru este complet natural și de așteptat. Încercați să țineți cont de faptul că consilierul dvs. nu este acolo pentru a vă critica; terapia ar trebui să fie un spațiu lipsit de judecăți în care vă puteți explora sentimentele și emoțiile în mod deschis.

Scopul general al consilierii de cuplu este de a vă ajuta să faceți următoarele:

– Să înțelegeți modul în care factorii externi, cum ar fi valorile familiale, religia, stilul de viață și cultura, vă afectează relația.

– Reflectați asupra trecutului și a modului în care acesta operează în prezent.

– Să comunicați într-un mod mai constructiv.

– Aflați de ce escaladează certurile.

– Negociați și rezolvați conflictele acolo unde este posibil.