Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

BLOG

PUNCTE CHEIE

Durerea poate apărea după pierderea unui vis sau a unui bun semnificativ, care poate fi dificil de identificat.

Pandemia i-a determinat pe mulți oameni să simtă pesimism atipic, deznădejde și iritare, ceea ce a dus la pierderea motivației.

Pentru a depăși pierderea, permiteți-vă să jeliți, discutați despre ceea ce ați înțeles și luați în considerare noi posibilități pentru viitor.

Adesea asociem durerea cu pierderea unei persoane. Știați că puteți trece prin ciclul doliului atunci când vindeți sau dați ceva care a fost o parte importantă din viața dumneavoastră, cum ar fi o casă, o mașină sau hainele copilului dumneavoastră? Poate că tristețea sau iritarea neobișnuită pe care o simțiți este cauzată de faptul că a trebuit să renunțați la un vis.

Dacă ignorați semnele de doliu și nu vă permiteți să procesați pierderea, emoțiile vă pot deturna creierul în orice moment. Pesimismul atipic, deznădejdea și iritarea vor apărea în conversațiile tale și îți vor infecta motivația.

Doliul este dureros, dar experiența este o parte firească a unei vieți pline. Atunci când recunoașteți durerea sau golul din inima dumneavoastră, puteți procesa pe deplin pierderea și apoi puteți merge mai departe cu curaj și putere.

Cum să treci prin tunelul durerii

Deci, cum știi că ești în doliu? Atunci când treceți prin schimbări majore în viață din cauza unor evenimente personale, cum ar fi schimbarea locului de muncă, sau a unor incidente sistemice, cum ar fi pandemia, este posibil să experimentați stres și pierdere. De obicei, aveți puțină motivație atunci când vă treziți sau energia vă este secătuită la începutul zilei, deoarece creierul dumneavoastră încetinește totul pentru a vă ajuta să vă vindecați. Este posibil să vă confruntați cu furie care pare să apară de nicăieri, declanșată de evenimente minore la locul de muncă și acasă. Dai vina pe Covid-19, pe economie sau pe un prieten care nu te-a ascultat.

Dacă credeți că sunteți în doliu, lăsați procesul să-și urmeze cursul. Încercați să identificați pierderea a ceva ce ați iubit sau speranța că se va întâmpla ceva ce nu s-a întâmplat. Vorbește despre experiența ta cu câteva persoane despre care știi că nu te vor judeca sau sfătui ce să faci în timp ce te ascultă. Să vorbești despre pierdere într-un spațiu sigur este vindecător.

Permiteți-vă să plângeți. Lacrimile vă pot ajuta să spălați trecutul, astfel încât să puteți vedea mai clar calea de urmat. Unii oameni găsesc alinare în grădinărit, ascultând muzică, făcând drumeții sau plimbându-se de-a lungul unei plaje, ceea ce le permite să se reconecteze cu ceva care umple golul din inima lor.

Este posibil să treceți printr-un ciclu de doliu. În funcție de semnificația pierderii pentru dumneavoastră, s-ar putea să săriți un pas sau doi. Acestea sunt fazele definite de Elisabeth Kübler-Ross1 (deși cercetările au arătat că doliul este un proces mai personal și mai individualizat decât se credea anterior):

 

Șoc, negare și amorțeală

Furie

Negociere

Depresie

Acceptarea și reconstrucția noii realități

 

 Negocierea înseamnă că îți spui ție însuți că vei fi o persoană mai bună sau că vei renunța la ceva pentru a face să dispară durerea. Oamenii suferă în mod diferit și s-ar putea să treceți prin durere în mod diferit de fiecare dată.

Vindecarea de doliu necesită timp pentru a reflecta. Fiți blânzi cu voi înșivă. Acordându-vă spațiu pentru a fi trist vă va oferi respirația de care aveți nevoie pentru a merge mai departe atunci când durerea se estompează.

 

 

 

English version here