Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

Cercetările au descoperit că obezitatea și tulburările psihice, cum ar fi depresia și anxietatea, par să meargă adesea mână în mână. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor  oferă noi perspective asupra acestei asocieri prin identificarea și caracterizarea unui nou circuit neuronal care mediază controlul reciproc al alimentației și al stărilor psihologice la  șoareci.

 

La fel ca pacienții umani, șoarecii care au consumat o dietă bogată în grăsimi nu numai că au devenit obezi, dar au devenit și anxioși și deprimați, o stare mediată de un circuit cerebral defect. Atunci când cercetătorii au corectat genetic sau farmacologic perturbările specifice pe care le observaseră în cadrul acestui circuit, șoarecii au devenit mai puțin anxioși și deprimați și, ulterior, au pierdut excesul de greutate corporală.

 

Interesant este că pierderea în greutate nu a fost rezultatul lipsei poftei de mâncare, ci al schimbării preferințelor alimentare ale animalelor. Înainte de tratament, șoarecii preferau în mod natural să mănânce o dietă bogată în grăsimi, dar după tratament și-au îndreptat preferința către o dietă mai sănătoasă, cu grăsimi reduse și proteine și carbohidrați din abundență. Descoperirile, publicate pentru prima dată în revista Molecular Psychiatry, nu numai că dezvăluie un mecanism de reglementare cheie pentru coincidența obezității și a tulburărilor mentale, dar sugerează și posibilitatea unui tratament farmacologic.

 

“Rapoartele indică faptul că 43% dintre adulții cu depresie sunt obezi și că adulții cu boli mintale sunt mai predispuși să dezvolte obezitate decât cei care sunt sănătoși din punct de vedere mental”, a declarat  Dr. Qi Wu,  “S-a propus ca factori precum dereglarea hormonală, deficiența genetică și inflamația să fie implicați în legătura dintre obezitate și tulburările mentale. Aici aducem dovezi care susțin implicarea unei componente neuronale.” Pentru a investiga circuitele neuronale care ar putea fi implicate în reglarea reciprocă a creșterii în greutate și a depresiei sau anxietății, cercetătorii au oferit șoarecilor o dietă bogată în grăsimi. Așa cum era de așteptat, animalele au devenit obeze. De asemenea, acestea au dezvoltat anxietate și depresie. La acești șoareci, echipa a studiat funcția circuitelor neuronale.

 

“Am descoperit la șoarecii normali că două grupuri de celule cerebrale, neuronii dBNST și AgRP, situate în zone separate ale creierului, formează un circuit sau o conexiune între ele prin extinderea proiecțiilor celulare”, a declarat Dr. Guobin Xia. “Acest circuit nou descoperit funcționa defectuos la șoarecii care erau atât obezi, cât și deprimați”.

 

“Utilizând abordări genetice, am identificat gene specifice și alți mediatori care au fost modificați și au mediat funcționarea defectuoasă a circuitului la șoarecii obezi și deprimați”, l Dr. Yong Han.

 

“Este important faptul că restabilirea genetică a defectelor neuronale la normal a eliminat anxietatea și depresia induse de dieta bogată în grăsimi și a redus, de asemenea, greutatea corporală”, a spus Xia. “Am fost surprinși să constatăm că animalele au pierdut în greutate nu pentru că și-au pierdut pofta de mâncare, ci pentru că reajustarea stărilor mentale, asistată genetic, le-a schimbat preferința de hrănire de la alimente bogate în grăsimi la alimente cu conținut scăzut de grăsimi.”

 

“Ținând cont de apicabilitatea constatărilor noastre în clinică, am investigat posibilitatea de a restabili circuitul nou din punct de vedere farmacologic”, a spus Wu. “Am descoperit că combinația a două medicamente aprobate clinic, zonisamida și granisetronul, a redus profund anxietatea și depresia la șoareci și a promovat pierderea în greutate, acționând sinergic asupra a două ținte moleculare diferite în cadrul circuitului nostru cerebral nou identificat. Considerăm că rezultatele noastre oferă un sprijin convingător pentru studii suplimentare și viitoare studii clinice care să testeze valoarea unui cocktail de terapie care combină zonisamida și granisetron (sau o selecție de derivați ai acestora) pentru tratarea bolilor metabolice-psihiatrice.”