Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie
Cercetătorii specializați în psihiatrie și psihologie de la Universitatea din Helsinki au investigat efectele depresiei asupra percepției vizuale. Studiul a confirmat faptul că procesarea informațiilor vizuale este modificată la persoanele depresive, un fenomen cel mai probabil legat de procesarea informațiilor în cortexul cerebral.
Studiul a fost publicat în Journal of Psychiatry and Neuroscience.
În cadrul studiului, procesarea informațiilor vizuale de către pacienții cu depresie a fost comparată cu cea a unui grup de control prin utilizarea a două teste vizuale. În cadrul testelor de percepție, subiecții studiului au comparat luminozitatea și contrastul unor modele simple.
“Ceea ce a fost o surpriză a fost faptul că pacienții depresivi au perceput contrastul imaginilor prezentate în mod diferit față de indivizii care nu suferă de depresie”, spune Viljami Salmela, cercetător la Academia Finlandeza.
Pacienții care suferă de depresie au perceput iluzia vizuală prezentată în modele ca fiind mai slabă și, în consecință, contrastul ca fiind ceva mai puternic, decât cei care nu fuseseră diagnosticați cu depresie.
“Contrastul a fost suprimat cu aproximativ 20% în rândul subiecților care nu suferă de depresie, în timp ce cifra corespunzătoare pentru pacienții depresivi a fost de aproximativ 5%”, explică Salmela.
Identificarea modificărilor funcțiilor cerebrale care stau la baza tulburărilor mintale este importantă pentru o mai bună înțelegere a apariției acestor tulburări și a modului în care se pot dezvolta terapii eficiente pentru acestea.
Din acest motiv, cercetătorii consideră că este necesar să se efectueze cercetări suplimentare privind procesarea modificată a informațiilor vizuale de către creier cauzată de depresie.
“Ar fi benefică evaluarea și dezvoltarea în continuare a capacității de utilizare a testelor de percepție, atât ca metode de cercetare, cât și ca potențiale modalități de identificare a tulburărilor de procesare a informațiilor la pacienți”, spune Salmela.
Testele de percepție ar putea, de exemplu, să servească drept instrument suplimentar la evaluarea efectului diferitelor terapii pe măsură ce tratamentul progresează.
“Cu toate acestea, depresia nu poate fi identificată prin testarea percepției vizuale, deoarece diferențele observate sunt mici și se manifestă în mod specific atunci când se compară grupuri”, subliniază Salmela.