Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

 

De ce unii oameni rămân subțiri după ce au suferit o operație bariatrică, în timp ce alții își recapătă greutatea? Kimberley Steele, M.D., Ph.D., fost director al Centrului Johns Hopkins pentru cercetare și inovare în domeniul bariatric, analizează modul în care preferințele în materie de gusturi influențează succesul operațiilor de slăbire. Înțelegerea acestui aspect, spune Steele, poate ajuta la explicarea a ceea ce îi determină pe oameni să mănânce în exces.

Ce preferințe gustative influențează succesul pierderii în greutate după o operație bariatrică?
Observăm că pofta de dulciuri tinde să dispară temporar după o operație bariatrică. Așadar, dacă aveți o poftă puternică de dulciuri înainte de a suferi o operație bariatrică, este posibil să aveți mai mult succes în a pierde în greutate după operație, când pofta de dulciuri este mult mai mică.

Cu toate acestea, deoarece majoritatea oamenilor au dificultăți în a evita alimentele la care poftesc, este posibil ca cineva care are o înclinație mai mare către alimentele sărate sau grase să nu aibă același succes în ceea ce privește pierderea în greutate după operație.

Sunt afectate și alte preferințe gustative?
Până în prezent, observăm doar efectul asupra preferințelor dulci.

Cum reduce operația de slăbire pofta de mâncare?
Ceea ce ne motivează pe oricare dintre noi să alegem un aliment în detrimentul altuia este complex, dar unele indicii ar putea să se afle în hormonii noștri intestinali. Acești hormoni vă ajută să digerați alimentele, dar vă influențează și comportamentul alimentar.

Operația de bypass gastric este un tip de intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate. Aceasta reduce dimensiunea stomacului dumneavoastră și redirecționează unele dintre procesele digestive. Acest lucru face ca hormonii intestinali să se schimbe și să vă modifice reacția la anumite alimente. Alți câțiva factori pot juca, de asemenea, un rol. De exemplu, o cale de digestie modificată modifică interacțiunea pe care alimentele o au cu pancreasul și, ca urmare, nivelul de insulină pe care îl produceți. De asemenea, prima parte a intestinului subțire are propriul set de receptori de gust care vă influențează preferințele gustative. Deoarece redirecționăm această cale în timpul operației, acești receptori de gust sunt, de asemenea, modificați.

Nu suntem siguri care factor influențează cel mai mult lucrurile, dar rezultatul este că veți avea probabil o aversiune temporară față de dulciuri. Cu toate acestea, această modificare a preferințelor alimentare se întâmplă doar în cazul pacienților noștri cu bypass gastric, nu și în cazul celor care au suferit o operație de pierdere în greutate cu manșon gastric.

Cum afectează această modificare a preferințelor gustative pierderea în greutate?
Dacă preferați dulciurile înainte de operație și le poftiți mai puțin după operație, este mai probabil să vă orientați spre alimente mai sănătoase în general. Aceasta este vestea bună. Cu toate acestea, unii dintre pacienții noștri încă poftesc la alimente grase nesănătoase după operație. Acest lucru face mai dificilă menținerea greutății.

Pentru a înțelege de ce unii se întorc la vechile pofte nesănătoase, iar alții mențin o dietă mai sănătoasă, folosim RMN-uri pentru a studia fluxul sanguin către centrele de recompensă din creier. Cercetările noastre analizează modul în care aceste informații, precum și alte detalii, cum ar fi cele genetice și demografice, ne pot ajuta să ghidăm oamenii pentru a face alegeri mai bune cu privire la procedura de scădere în greutate care este cea mai bună pentru ei.

Este această modificare a preferințelor gustative permanentă?
Efectul durează doar aproximativ șase luni până la un an după operație, când pacienții pierd de obicei cea mai mare parte din greutate. Cu toate acestea, ne concentrăm pe descoperirea misterelor din spatele acestei interacțiuni intestin-cerebel, astfel încât să putem dezvolta intervenții pentru a-i ajuta pe oameni să mențină greutatea mai mult timp.

Ce urmează?
Studiile viitoare vor trebui să analizeze mai îndeaproape receptorii de gust din intestin înainte și după operațiile bariatrice pentru a identifica rolul lor în acest proces. O mai bună înțelegere a acestor mecanisme și a alegerilor noastre alimentare ne poate ajuta să creăm în viitor intervenții mai bune pentru pierderea în greutate – poate chiar și un medicament pentru a reduce pofta de mâncare pe termen lung.