fbpx

Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie

Este firesc să ne punem întrebări și să vrem să cercetăm mai adânc.

De fapt, gândurile și întrebările existențiale sunt ceva cu care aproape toată lumea s-a confruntat la un moment dat: Sunt sufletul meu sau corpul meu? Care este adevăratul sens al vieții? Care este scopul vieții mele?

Dar atunci când aceste gânduri devin intruzive și te trezești copleșit de întrebări fără răspuns, disperarea și teama ar putea pune stăpânire pe tine. Aceasta este ceea ce unii oameni numesc o criză existențială.

 

Ce este o criză existențială?

 

O criză existențială sau o spaimă existențială poate fi descrisă ca fiind sentimente și emoții negative persistente legate de întrebarea cu privire la sensul inerent al vieții.

Expresia provine de la o școală de filozofie cunoscută sub numele de existențialism. Aceasta se concentrează pe explorarea sensului existenței umane și pe crearea propriului scop într-o lume care adesea pare lipsită de scop.

Pe de altă parte, o criză este considerată o reacție emoțională și psihologică la un eveniment de viață perceput sau real. Această reacție poate face ca adaptarea și funcționarea de zi cu zi să devină o provocare.

O criză existențială poate rezulta din sentimente intense de disperare, în timp ce vă gândiți la întrebări precum “Care este rostul?” sau “De ce contează toate acestea?”.

Aceste emoții puternice se pot accentua atunci când întrebările rămân fără răspuns. Acest lucru vă poate face să vă simțiți furios, neajutorat, anxios sau deprimat.

Deși vă poate duce la simptome de depresie, o criză existențială nu este același lucru cu o depresie existențială.

Groaza existențială nu este considerată un diagnostic formal, dar asta nu înseamnă că ceea ce simțiți nu este real sau că ar trebui ignorat.

Deși este posibil să nu fie încă inclusă într-un manual de diagnosticare, o criză existențială este o stare de spirit recunoscută, atât cercetată, cât și studiată în mediul clinic.

Uneori, crizele existențiale pot avea un efect pozitiv. Poți descoperi că punerea în discuție a vieții te conduce pe noi căi sau te motivează să faci schimbări importante în viață.

Groaza existențială se poate suprapune uneori cu simptomele anumitor afecțiuni psihice, dar nu este un diagnostic oficial. Unele dintre aceste afecțiuni includ:

-tulburarea obsesiv-compulsivă

-tulburarea de personalitate borderline

-depresie

-anxietate

Oricine poate avea o criză existențială pe parcursul vieții. Aceasta nu înseamnă neapărat că trăiești cu o afecțiune mentală sau că vei trăi la un moment dat.

Întrebările legate de viață și de existență pot apărea oricând, fără niciun motiv aparent. Dar, în multe cazuri, aceste gânduri sunt legate de evenimente importante din viață, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau șomajul.

Vârsta poate influența tipul de teamă existențială pe care o resimțiți.

Când ești adolescent, de exemplu, s-ar putea să te afli în mod constant îngrijorat de calea ta de viață și de alegerea carierei. Acesta este un tip de criză existențială.

O criză existențială a adulților, care poate apărea când aveți 20, 30 sau 40 de ani, se poate concentra mai mult pe alegerile pe care le faceți în prezent sau pe oportunitățile pe care le-ați ratat.

Dacă ai peste 50 de ani, este posibil să te confrunți cu o spaimă existențială mai târzie și să te concentrezi pe lucrurile pe care nu le-ai făcut, pe posibilitatea morții, pe căile spirituale sau pe bolile cronice.

Semnele unei crize existențiale

Faptul că vă puneți întrebări despre sensul vieții, despre scopul vieții dumneavoastră și despre univers nu înseamnă că aveți o criză existențială.

Totuși, atunci când sentimentele legate de aceste întrebări încep să domine sau să aibă un impact asupra vieții tale de zi cu zi, este posibil să fi trecut la o temere existențială.

Atunci când sunt asociate cu gânduri omniprezente despre întrebările fără răspuns ale vieții, semnele unei crize existențiale pot include:

    • creșterea nivelului de anxietate, inclusiv atacuri de panică neașteptate
    • iritabilitate și scepticism constant
    • simptome de depresie clinică
    • frică inexplicabilă
    • sentimente de singurătate și goliciune
    • lipsa de motivație pentru a munci sau pentru a avea grijă de tine însuți
    • un sentiment negativ de stimă de sine
    • conflicte persistente în relații sau îndoieli cu privire la relații
    • simptome de doliu
    • gânduri sinucigașe bruște

Majoritatea gândurilor asociate cu o criză existențială se încadrează într-una dintre cele șapte categorii:

    • anxietate legată de moarte
    • doliu pentru schimbări sau pierderi
    • preocupări legate de libertatea de alegere
    • demnitatea de sine
    • singurătate
    • calitatea și profunzimea relațiilor
    • sensul existenței
    • misterele universului

Anxietatea morții

O criză existențială legată de moarte înseamnă adesea că vă concentrați pe posibilitatea de a muri și pe ceea ce se întâmplă după.

Pentru unii oameni, această anxietate existențială poate însoți sau poate fi un rezultat al bolii sau al îmbătrânirii. De exemplu, un diagnostic de boală cronică sau terminală poate determina pe cineva să devină anxios în legătură cu ceea ce se simte la experiența morții sau cu ceea ce îl așteaptă după aceea.

Durerea pierderii sau a schimbării

Uneori, pierderile personale sau schimbările bruște în viață pot duce la o criză existențială.

Dacă deveniți invalid, de exemplu, este posibil să aveți întrebări legate de valoarea de sine și de scop. Jelania pierderii unei funcții cotidiene vă poate împinge să vă întrebați cum ar putea fi viața dumneavoastră de acum încolo.

Pierderea unei persoane dragi poate declanșa, de asemenea, gânduri despre finalitatea morții sau despre sensul vieții fără acea persoană.

Libertatea de a alege

Capacitatea de a vă alege calea în viață poate fi foarte motivantă.

Dar puteți experimenta o teamă existențială atunci când simțiți că alegerile pe care le aveți în viață vă pot fi luate. De asemenea, puteți trăi o criză dacă vă întrebați despre soartă și destin versus liberul arbitru.

Demnitatea de sine

Evenimentele de viață care vă afectează sentimentul demnității și al valorii de sine pot provoca crize existențiale.

De exemplu, este posibil să fi pierdut tot ceea ce dețineați. Acest lucru, combinat cu presiunile culturale și sociale, vă poate face să credeți că v-ați pierdut demnitatea. Acest lucru v-ar putea face să vă întrebați cine sunteți fără bunurile dumneavoastră și ar putea duce la o criză existențială.

Singurătate

Relațiile umane sunt un aspect important al experienței umane.

Un sentiment de izolare sau de singurătate, creat de deteriorarea relațiilor personale, ar putea să vă determine să trăiți o groază existențială.

Calitatea relațiilor

La fel cum relațiile personale sunt importante, la fel de importantă este și calitatea acestor relații.

Experimentarea unor provocări relaționale repetate sau pe termen lung ar putea să vă determine să vă puneți întrebări cu privire la scopul vieții dumneavoastră, de exemplu.

Sensul vieții

A te întreba dacă există vreun sens al vieții umane este una dintre cele mai frecvente întrebări introspective. S-ar putea să vă întrebați de ce există omenirea și care ar putea fi rolul dumneavoastră pe această linie temporală. Aceste gânduri pot deveni copleșitoare pentru unii oameni.

Misterul universului

Trecând dincolo de sensul vieții pe Pământ, există întrebări despre univers și misterul spațiului nesfârșit. Acestea vă pot face să vă simțiți mici sau inconsecvenți, copleșiți de gânduri de necunoaștere.

Cum să faci față unei crize existențiale

Atunci când gândurile legate de existența și de viața în sine vă fac să vă simțiți anxios sau deprimat sau vă afectează negativ în alte moduri, ar putea fi momentul să consultați un specialist în sănătate mintală.

Terapia și, în unele cazuri, medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor legate de teama existențială.

Pe lângă sprijinul profesional, există câteva lucruri pe care v-ați putea concentra pentru a vă îndepărta de sentimentele de groază.

Aceste opțiuni includ:

    • să o iei pas cu pas și să începi cu ceva mic
    • păstrarea perspectivei și concentrarea asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător
    • hrănirea relațiilor actuale sau noi
    • concentrarea asupra propriei persoane
    • găsirea unui grup de sprijin
    • privirea spre viitor, nu spre trecut
    • încercând terapii complementare
    • începerea unei perioade mici
    • În loc să vă concentrați pe întrebări ample, fără răspuns, luați în considerare posibilitatea de a demonta aceste subiecte în segmente mai mici.

Găsirea răspunsurilor la întrebări mai mici poate crea un sentiment de satisfacție. Acest lucru vă poate ajuta să vedeți modul în care viața dvs. are un impact asupra lumii din jurul dvs. în fiecare zi și de ce faceți o diferență ca individ.

De exemplu, în loc să te întrebi care este scopul vieții tale, concentrează-te pe ceea ce ai făcut și ai realizat astăzi și pe ceea ce te-a făcut să te simți. Doriți să continuați să faceți acest lucru? Și apoi porniți de acolo.

Practicați recunoștința

O parte a trăirii cu spaimă existențială este sentimentul că nimic nu are rost.

Ținerea evidenței lucrurilor importante pentru care ești recunoscător poate fi un excelent memento pentru a-ți reaminti cât de mult pot avea impact pozitiv lucrurile mici din viață.

S-ar putea să nu înțelegi sau să nu ai răspunsuri pentru întrebările mai mari din viață, dar știi pentru ce te simți recunoscător.

Cultivarea relațiilor

Atunci când te simți singur, izolat sau ca și cum nimănui din jur nu-i pasă, poate fi mai ușor să cazi în groază existențială.

O concentrare pe construirea și menținerea unor relații sănătoase poate crea o dorință și un scop de a face lucruri pentru cei la care țineți.

Concentrarea asupra sinelui

Concentrarea asupra lucrurilor care vă aduc bucurie și împlinire vă poate ajuta să vă feriți de o criză existențială.

Hobby-urile și activitățile orientate spre obiective pot crea un sentiment de realizare și de mândrie față de capacitățile dumneavoastră ca persoană. Formarea și dezvoltarea de noi abilități pot deschide, de asemenea, noi oportunități pentru a simți că aveți mai multe motive să trăiți.

Înscrierea în grupuri de sprijin

Nu sunteți singurul care are gânduri existențiale. A vorbi cu oameni care vă împărtășesc preocupările vă poate ajuta să vă rezolvați sentimentele și chiar să găsiți răspunsuri alternative la întrebările dumneavoastră.

De asemenea, puteți descoperi că cineva are o perspectivă care vă ajută să înțelegeți unele dintre subiectele asupra cărora vă puneți întrebări.

Privind înainte

Evenimentele din trecut și circumstanțele vieții pot fi uneori poveri grele.

Amintește-ți că trecutul nu poate fi schimbat, dar că viitorul este plin de posibilități și te poate ajuta să te motivezi spre rezultate pozitive.

Din nou, concentrați-vă pe această după-amiază, pe mâine dimineață și pe ziua următoare. Mergeți pas cu pas.

Să recapitulăm

Să te întrebi despre viață și dacă ai un scop mai mare în lume este firesc. Mulți oameni au aceste gânduri existențiale la un moment dat în viața lor.

Aceste gânduri ar putea fi rezultatul unor evenimente de viață semnificative sau al unor stări de spirit negative prelungite. Uneori, nu există un motiv pentru care aceste gânduri îți apar în cap.

Gândul la aceste chestiuni nu duce întotdeauna la o criză existențială. Emoțiile puternice care pot rezulta din aceste întrebări sau din faptul că nu găsești răspunsuri clare sunt cele care te pot face să experimentezi groaza.

O criză existențială te poate afecta în mod negativ sau pozitiv. Poate crea sentimente de depresie sau anxietate, dar poate deveni, de asemenea, un motivator puternic pentru schimbări în viață.

Nu ești singur dacă vrei răspunsuri la marile întrebări din univers.

Dacă vă simțiți preocupat de aceste întrebări sau dacă acestea au un impact negativ asupra dumneavoastră, poate doriți să căutați îndrumarea unui profesionist în domeniul sănătății mintale.