Cosmin Lungu – Cabinet Individual de Psihologie
Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă opțiune pentru persoanele cu obezitate severă. Aceasta include mai multe proceduri chirurgicale.
Procedurile de chirurgie bariatrică duc la o pierdere substanțială în greutate și la îmbunătățiri semnificative ale comorbidităților legate de obezitate, precum și ale calității vieții. Cu toate acestea, există o variație semnificativă în ceea ce privește menținerea pierderii în greutate pe termen lung, iar recăpătarea greutății a fost atribuită parțial factorilor psihologici.
Din aceste motive, evaluarea preoperatorie a stării psihologice a candidaților la intervenții bariatrice este necesară pentru a obține rezultatele postoperatorii dorite pe termen lung. În plus, intervențiile psihosociale adjuvante pre sau postoperatorii sunt foarte recomandate pentru pacienții bariatrici cu dificultăți psihologice.
În cadrul acestui capitol, vor fi discutate principalele componente ale evaluării psihologice preoperatorii pentru candidații bariatrici, inclusiv procedurile și instrumentele implicate. În plus, va fi oferită o prezentare generală a principalelor caracteristici ale sprijinului psihologic pre/post-chirurgical.
Chirurgia bariatrică a devenit o opțiune de tratament populară pentru gestionarea obezității. Cu toate acestea, nu orice persoană obeză ar putea fi considerată drept candidat pentru chirurgia bariatrică. Grupul de experți al Conferinței de dezvoltare a consensului din cadrul National Institutes of Health (NIH), care a avut loc în 1951, a subliniat criteriile pentru pacienții care se iau în considerare pentru chirurgia bariatrică:
IMC > 40 (gradul III de obezitate); IMC > 35 (gradul II de obezitate) cu comorbidități; IMC > 30 (gradul I de obezitate cu diabet zaharat de tip 2 necontrolat și risc cardiovascular ridicat).
Eșecuri anterioare raportate ale eforturilor nechirurgicale de pierdere în greutate
Absența contraindicațiilor medicale sau psihologice
Faptul de a fi bine informați, motivați și ascultători
Ar trebui efectuată o evaluare preoperatorie a candidaților la chirurgia bariatrică pentru a evalua prezența criteriilor recomandate pentru intervenție chirurgicală și pentru a identifica și modifica, atunci când este posibil, orice factori de risc asociați cu rezultate nedorite ale tratamentului care pot reduce pierderea în greutate cu succes pe termen lung.
În cadrul evaluării preoperatorii, evaluarea psihologică a candidaților la chirurgia bariatrică este o componentă esențială. Raționamentul pentru evaluarea candidatilor la chirurgia bariatrică s-a bazat pe colectarea de dovezi care sugerează prezența unui nivel mai ridicat de tulburări psihiatrice în rândul pacienților obezi decât în rândul populației normative . Principalele obiective ale evaluării psihologice prechirurgicale sunt:
Conform unei analize sistematice recente , aproximativ o treime dintre candidații la chirurgia bariatrică prezintă tulburări psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, și există o prevalență ridicată a tulburării de alimentație compulsivă . Alte afecțiuni de sănătate mintală legate de candidații la chirurgia bariatrică sunt psihoza, PTSD abuzul de substanțe și tulburările de personalitate.
Deși prevalența afecțiunilor de sănătate mintală în rândul pacienților bariatrici este mai mare decât în populația normativă, nu există dovezi clare că afecțiunile de sănătate mintală preoperatorii sunt asociate cu o pierdere mai slabă în greutate postoperatorie . Cu toate acestea, studiile prospective au arătat că depresia și anxietatea preoperatorie prezic rezultate mai slabe după operație .
Din nefericire, pierderea în greutate reușită pe termen lung ar putea fi mai puțin decât optimă și depinde parțial de capacitatea individului de a pune în aplicare schimbări consistente ale stilului de viață. Din aceste motive, evaluarea psihologică a candidaților la chirurgia bariatrică este solicitată pentru monitorizarea și abordarea factorilor psihologici înainte și după operație.
Într-o recenzie recentă care a avut ca scop explorarea practicilor actuale adoptate de clinici pentru evaluarea candidaților la bariatrie, s-a evidențiat faptul că, în multe cazuri, prezența simptomelor necontrolate de schizofrenie, abuzul de droguri și alcool, retardul mental și lipsa de cunoștințe despre chirurgie sunt considerate contraindicații pentru aprobarea intervenției chirurgicale. Alți factori care cel mai frecvent sunt considerați limitări ale intervenției chirurgicale includ prezența simptomelor de tulburare bipolară și istoricul tentativelor de suicid, lipsa de conformitate cu recomandările medicale, așteptări nerealiste față de rezultatul intervenției chirurgicale, în timp ce vârsta pacienților, precum și lipsa de sprijin social sunt adesea considerate ca nefiind contraindicații ale intervenției chirurgicale. Posibile contraindicații care ar putea reprezenta o limitare a intervenției chirurgicale sunt comportamentele infracționale din trecut, prezența tulburărilor de alimentație și incapacitatea de a urma o dietă în timp. În cele din urmă, conform programelor incluse în studiu, tulburarea de alimentație compulsivă, depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă, consumul de tutun și istoricul abuzului sexual sunt considerate contraindicații certe sau posibile pentru operație.
Deși relevanța evaluării psihologice pentru candidații la chirurgia bariatrică a fost recunoscută de mult timp, în prezent nu există orientări bazate pe dovezi .
Conform celor mai frecvent utilizate practici în clinicile de chirurgie, evaluarea candidaților la chirurgia bariatrică cuprinde o revizuire a fișei medicale, un interviu clinic cuprinzător și teste psihologice . Mai mult, evaluarea psihologică ar trebui să facă parte dintr-o abordare multidisciplinară menită să evalueze cu atenție riscurile și beneficiile pentru pacienți legate de intervenția chirurgicală.
Interviurile clinice sunt utilizate în mod obișnuit în centrele bariatrice. În timpul interviului, mai multe domenii de interes ar trebui să fie investigate în mod corespunzător:
Pacienții care doresc o intervenție chirurgicală bariatrică trebuie să aibă cunoștințe adecvate cu privire la procedurile chirurgicale, inclusiv care sunt riscurile potențiale asociate cu intervenția chirurgicală, precum și la schimbarea comportamentală pe tot parcursul vieții care trebuie să aibă loc pentru obținerea rezultatelor așteptate. Din aceste motive, în timpul evaluării psihologice prechirurgicale, este important să se cunoască așteptările pacientului la intervenția chirurgicală și să se evalueze disponibilitatea acestuia de a se angaja într-o schimbare comportamentală stabilă a stilului de viață.
Comportamente alimentare
În rândul populației obeze, există o prevalență ridicată a persoanelor cu tulburare de alimentație compulsivă (Binge Eating Disorder – BED) comorbidă, caracterizată în principal prin episoade frecvente de alimentație compulsivă în absența unor strategii compensatorii ulterioare, cum ar fi vărsăturile sau epurarea. Alte tulburări de alimentație frecvente sunt Bulimia nervoasă (BN) și Sindromul mâncatului nocturn (NES). BM se referă la episoade recurente de chefuri asociate cu comportamente compensatorii extreme de control al greutății, cum ar fi vărsăturile, epurarea, dieta strictă, activitatea fizică excesivă. NES constă în anorexie de dimineață, hiperfagie de seară și insomnie. Pacienții cu o tulburare de alimentație trebuie să înțeleagă faptul că o intervenție chirurgicală nu poate modifica singură comportamentele lor alimentare problematice, ci sunt necesare eforturi suplimentare în schimbarea comportamentelor legate de stilul de viață în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică pentru a obține o pierdere în greutate pe tot parcursul vieții.
Afecțiuni psihiatrice
Orice tulburare psihiatrică anterioară sau actuală trebuie abordată în timpul evaluării preoperatorii. Evaluarea tulburărilor psihiatrice are ca scop identificarea simptomelor de depresie, anxietate, manie, psihoză, ideație suicidară, abuz de substanțe, antecedente de abuz sau antecedente familiale de probleme de sănătate mintală și tratamentul anterior experimentat. Există opinii diverse cu privire la influența tulburărilor psihiatrice asupra rezultatelor intervenției chirurgicale. Potrivit unor autori, prezența uneia sau a mai multor tulburări psihiatrice menționate nu reprezintă, de una singură, o contraindicație pentru chirurgia bariatrică. Cu toate acestea, este important să se evalueze severitatea simptomatologiei și, dacă este necesar, să se trimită pacienții pentru sprijin psihologic suplimentar înainte de operație. Alți autori sugerează că prezența unei alimentații necontrolate, a abuzului actual de substanțe, a unei aderențe slabe la recomandări, a psihozei, a tulburărilor severe ale dispoziției, a factorilor de stres major în viață ar trebui să fie considerate contraindicații pentru chirurgia bariatrică
Sprijin social
Având în vedere impactul pe care intervenția chirurgicală îl va avea nu numai asupra vieții lor, ci și asupra mediului în care trăiesc pacienții, în timpul evaluării psihologice, clinicienii ar trebui să exploreze contextul familial și social care îi înconjoară pe pacienți. Candidații ar trebui să fie rugați să descrie persoanele care locuiesc cu ei, părerea lor în legătură cu decizia privind chirurgia bariatrică și dacă familia lor îi va ajuta după operație. Pacienții ar trebui să fie informați cu privire la posibilele consecințe sociale care pot apărea după operație.
Anna Guerrini Usubini, Roberto Cattivelli,
Valentina Villa, Giorgia Varallo, Valentina Granese, Giada Pietrabissa, Gian
Mauro Manzoni, Gianluca Castelnuovo and Enrico Molinari